Paella met microalgen
Eten we binnenkort allemaal (micro)algen? De gezondheidsvoordelen zijn alvast ontelbaar. Ontdek nieuwe producten zoals deze paella en brood op basis van algen. Proef en oordeel zelf!
Ingrediënten (voor 2 kg paella)
- 400 g rijst
- 1 L water
- 20 g vegan kippenbouillon (Flandria Flavours)
- 3 uien
- 1 paprika
- 140 g diepvrieserwten
- 40 g paellakruiden met safraan
- 4 g Tetraselmis chuii poeder (dit zijn de microalgen)
Maar waar vind je nu in godsnaam deze algen?
Dit recept maken wordt natuurlijk moeilijk zonder de benodigde algenpoeders. In supermarkten vind je tegenwoordig wel al vaak zeewieren, maar droge algenpoeders moet je vaak nog online gaan zoeken.
Tip: Tetraselmis is zelfs online nog vaak moeilijk te vinden. Het Portugese bedrijf Allma (="Allmicroalgae") biedt alvast soelaas. De hoop is natuurlijk dat algen met de tijd meer verspreid geraken en er meer vraag naar komt vanuit de consument. Hopelijk smaakt deze paella dus naar meer!
Bereiding
- Verwarm de oven op 110°C
- Breng de kippenbouillon aan de kook in een pan met deksel
- Voeg de rijst toe, kook de rijst (zoals aan gegeven op de verpakking), en roer ze goed los
- Breng de rijst en al het kookvocht over in een ovenschaal (indien nodig aanvullen met water)
- Dek de ovenschaal af met aluminium folie (folie moet het oppervlak van de rijst volledig raken) en plaats in de voorverwarmde oven voor 20 minuten. Het is belangrijk dat de rijst al het vocht opneemt zodat ook alle smaken aanwezig blijven
- Versnipper ondertussen de paprika en de ui
- Bak de groenten in een pan met olijfolie (mag nog wat knapperig zijn)
- Kook de erwtjes (zoals aangegeven op de verpakking) en giet ze af
- Voeg de groenten toe aan de rijst samen met de paellakruiden en het Tetraselmis chuii poeder en meng goed
Tip: om de gewenste smaak te krijgen kan je van de paellakruiden eerst 2/3 toevoegen en proeven (dit is normaal al voldoende). Indien nodig kan je naar smaak nog het laatste deel toevoegen.
Weetjes over de microalgensoort Tetraselmis chuii:
- toegelaten op markt als novel food en QPS status
- werd al lekker bevonden door het ILVO-expert smaakpanel, verschillende consumentenpanels, en minister Hilde Crevits!
- kan ook gebruikt worden in andere gerechten; ontdek het smaakprofiel en ontdek alle voordelen in zijn algenpaspoort
Meer weten over algen in voeding en al zijn gezondheids-, smaak- en duurzaamheidsvoordelen? Neem een kijkje op www.valgorize.eu of schrijf je in op de ValgOrize-nieuwsbrief!