Over festILVO

Op 15, 16, 18 en 19 september 2022- vier nazomerse dagen lang - viert ILVO zijn 90e verjaardag met het Festival van weten en eten. Iedereen is welkom op de festivalweide in Merelbeke/Melle, te midden van onze 200 hectare proefvelden. We presenteren er festILVO, een uniek en gratis FOODfestival dat samen met de vele proevertjes ook het maakproces en de wetenschap erachter serveert.

15 en 16 september: pro-days
18 september: publieksdag
19 september: scholendag
Over ILVO

15 en 16 september: pro-days

Op donderdag en vrijdag ontvangen wij graag onze professionele stakeholders.

Ben jij een land- of tuinbouwer of voedingsproducent? Ben je afnemer, leverancier, beleidsmedewerker of adviseur in de agrovoedingssector? Werk je op een andere manier mee aan de toekomst van de agrovoedingssector? Jij vindt in ons studie- en contactdagprogramma ongetwijfeld een frisse duik in jouw vakgebied.

Tussendoor geniet je van het netwerken op onze mooie onderzoekskouter en proef je van onze innovatieve catering. Even (na)vergaderen of je mails checken? Onze innovatieve landschapstuin is jouw toevluchtsoord.

Ken je ILVO niet zo goed? Fris je geheugen op of maak kennis met onze 10 onderzoeksthema's tijdens je pauze.

Ontdek de studiedagen op donderdag. Ontdek de studiedagen op vrijdag.

18 september: publieksdag

Op zondag - Dag van de Landbouw - verwachten we jou, beste buur, vriend, Bourgondiër, stedeling of buitenmens! Breng je smaakpapillen, je neus en je wandelschoenen mee en kom ons Festival van Weten en Eten beleven.

Je vertrekt op avontuur langs hightech drones, robots en machines op de proefvelden. Je hopt binnen in de melkvee proefstal en smult van een koemelkijsje. Of is het een pastinaakijsje?!

Je raapt je eigen patatjes, plukt je eigen goudsbloemen en ontdekt het maakproces achter het voedsel dat we dagelijks eten. Wedden dat je hersens al na de eerste kilometer knetteren?!

Gelukkig kan je uitrusten in onze landschapstuin waar niet siergrassen maar bijenvriendelijke rozen en eetbare quinoa, kikkererwt en soja de show stelen.

Hebben je hersens en zintuigen nog rust nodig? De kinderen leven zich uit in het kinderdorp met traptractoren, grime, zoekspel en tekenhoek, terwijl jij rustig kuiert op de innovatieve foodmarkt of iets drinkt uit de open bartent. Onderweg kom je boeren tegen die allemaal claimen de landbouwer van de toekomst te zijn. Hoe zit dat in elkaar?

Hou je van eten? Er komen 5 topcateraars die het beste van zichzelf geven.

Kook je graag zelf? Laat je dan inspireren door de koks in onze kook- en proef-demotent. Hun frigo zit vol niet-zo-alledaagse ingrediënten. Zeewier, noten, witloofwortels en quinoa... benieuwd wat daar uit de oven komt!

's Avonds pik je een van de laatste (!) voorstellingen mee van Zwins, een authentiek West-Vlaams, tragikomisch theaterstuk. Vergeet je trui niet, want kijken naar dit stuk doe je buiten op het erf. Neem ook een zakdoek mee. Wenen en lachen - al dan niet tegelijk - is toegestaan.

Ontdek het hele zondagse programma.

Kiezen is verliezen, dus kom gewoon de hele dag!

19 september: scholendag

Het festival afsluiten doen we op maandag met een bezoek van de landbouw- en hotelscholen. Zij krijgen een aangepast programma dat past bij hun eindtermen.

Over ILVO

ILVO is een onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid met als expliciete opdracht kennis te ontwikkelen voor verduurzaming van de sectoren landbouw, visserij en voeding. Tien werven of thema's geven vorm aan onze onderzoeksvisie. Je ontdekt ze op het festival maar ook online in het document 'Een veerkrachtig voedingssysteem voor Vlaanderen'.

Bezoek ook de website van ILVO