Brood met microalgen

Eten we binnenkort allemaal (micro)algen? De gezondheidsvoordelen zijn alvast ontelbaar. Ontdek nieuwe producten zoals dit brood en paella op basis van algen. Proef en oordeel zelf!

Ingrediënten (voor 1 brood)

  • 750 g bloem
  • 450 ml water (475 g bij Saccharina)
  • 15 g gist
  • 15 g zout (7,5 g voor Saccharina)
  • 15 g algen (Saccharina en/of Chlorella)

Maar waar vind je nu in godsnaam deze algen?

Dit recept maken wordt natuurlijk moeilijk zonder de benodigde algenpoeders. In supermarkten vind je tegenwoordig wel al vaak zeewieren, maar droge algenpoeders moet je vaak nog online gaan zoeken.

Tip: Saccharina wordt vaak verkocht onder zijn "gangbare" namen suikerwier, kombu, zeekelp (sugar kelp) of gewoon kelp. Voor Chlorella zoek je event op "Chlorella poeder" en vind je voornamelijk bio- en gespecialiseerde winkels met Chlorellazakjes in de aanbieding, zoals dit Portugees bedrijf, dat chlorella in verschillende kleuren aanbiedt om bij al je gerechten te passen.

Bereiding

  1. Meng de gist, bloem en algen in 250 ml water in een ruime mengschaal (bij voorkeur de mengpot van de keukenmachine) tot geen droge bloem meer zichtbaar is
  2. Kneed 15 min met de keukenmachine (gebruik de kneedhaak)
  3. Laat het deeg 5 min rusten onder een vochtige handdoek
  4. Strooi wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg een paar minuten met de hand
  5. Laat het deeg terug 15 min rusten
  6. Kneed de gasbellen die gevormd zijn uit het deeg
  7. Leg het deeg op bakpapier op een bakplaat en maak met een mesje enkele insnijdingen in de bovenkant van het deeg


  8. Laat de bol opnieuw 40 minuten rusten onder een vochtige handdoek
  9. Verwarm de oven voor op 220°C, zet een schaaltje met water onderaan de oven en bak het brood gedurende 45 minuten. Laat de laatste 15 min de ovendeur op een kiertje staan

Laat het brood nadien nog even afkoelen en geniet van heerlijk verse, voedzame boterhammen!

Meer weten over algen in voeding en al zijn gezondheids-, smaak- en duurzaamheidsvoordelen? Neem een kijkje op www.valgorize.eu (daar vind je onder andere het algenpaspoort van Saccharina of schrijf je in op de ValgOrize-nieuwsbrief!