Kip teriyaki met quinoa

Quinoa is in opmars in Vlaanderen en da's goed nieuws, want het gewas bevat heel wat goeds voor ons lichaam. Maar hoe gebruik je het in lekkere gerechten? Deze heerlijke kip teriyaki is een goed begin.

Teriyaki is een Japanse gerecht waarbij je stukjes vis , kip of ander vlees bakt of grilt (Yaki) in een marinade van zoete sojasaus waardoor die een glans (teri) krijgen. Aan de marinade kan je nog andere ingrediënten toevoegen zoals sinaasappelsap of gember. Je kan ook zelf experimenteren met andere groenten.

Indien je niet veel tijd hebt kan je de teriyakisaus ook kopen in de supermarkt

Het recept oogt nog mooier wanneer je tricolore quinoa gebruikt

Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 600 g kipfilet
  • 200 g quinoa
  • 2 teentjes look
  • 1 ui
  • 200 ml zoute sojasaus
  • 200 g honing
  • 3 rode paprika's
  • 500 g broccoli
  • peper & zout
  • kookolie

Bereiding

  1. Snijd de kipfilets in blokjes
  2. Verwijder de pitten en steel van de paprika’s, en snijd in smalle reepjes
  3. Pel de teentjes look en de ui, en hak ze fijn
  4. Kook of stoom de broccoli tot ze beetgaar is
  5. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking
  6. Vet een grote wok in op semi-hoog vuur en bak er de kip in tot deze bijna gaar is. Kruid met peper en zout naar smaak
  7. Verlaag het vuur wat en voeg fijngehakte look & ui toe
  8. Voeg paprika, sojasaus en honing toe en roer tot alles gemengd is
  9. Laat de saus reduceren. Dek daarna de wok af en laat sudderen tot paprika beetgaar is
  10. Haal de wok van het vuur, voeg quinoa en broccoli toe en meng goed

Serveer in ronde kommetjes en garneer met sesamzaadjes of lente-ui.
Bewaar overschot in de koelkast voor max. 4 dagen.