Studiedag | festILVO Slimmer eten in de zorg

Een medewerker van Food Pilot haalt een school broccoli uit een industriële steamer

Dat ze in de school-, zieken- en zorghuis- en bedrijfsrestaurants hun best doen? Absoluut. Maar wellicht kan het, mét de nieuwste onderzoeksbevindingen van het NuhCas platform, nog slimmer.

Initiatiefnemers van het NuHCaS partnerschap, TUA, POM, Flanders’ FOOD, VIVES en ILVO, nodigen uit. Uitnodiging gericht aan nutritionisten, R&D’ers van de voedingsindustrie, grootkeukenverantwoordelijken, zorginstellingen, beleidsmakers, hotelscholen en kennisinstellingen

Op deze interactieve dag tonen we de eerste resultaten van lopende projecten over voeding in relatie tot gezondheid. Ga mee in discussie over de onderzoeksvragen, de aanpak en de relevantie voor de sector. Dit wordt gevolgd door een smakelijke lunch en live demonstraties van de projecten. Breid tevens uw netwerk uit.

Wat is NuHCaS?

NuHCaS is een open onderzoeks- en innovatiecentrum die de disciplines Nutrition, Health en Care samenbrengt. Het wil de voedings-, zorg- en gezondheidssector verenigen om op feiten gebaseerde kennis op te bouwen over de invloed van voeding op onze gezondheid. De initiatiefnemers van dit partnerschap zijn TUA, POM, Flanders’ FOOD, VIVES en ILVO.

Waar?

Het voormiddagprogramma vindt plaats in de feesttent van FestILVO te Merelbeke. Busvervoer wordt voorzien voor de verplaatsing (4 km) van en naar de Food Pilot voor de demo’s in de namiddag.

Programma

09:30 Onthaal

10:00 Inspirerende lezingen

  • Welkom - Marc De Loose, ILVO
  • Het NuHCaS partnerschap – Charlotte Destoop, TUA-West
  • Voedselbeleid toegepast op de zorg, waar staat Vlaanderen vandaag? - Isabelle Magnus, Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij
  • Problematiek van malnutritie, uitdagingen - Geertrui Vlaemynck, ILVO
  • Kunnen we de maaltijdkwaliteit verder verbeteren in onze grootkeukens? Project ‘FoodCare’ – Greet Cleemput, Flanders’ FOOD
  • Ontwikkeling van voeding op maat van de zorgvrager. Project PROOF – Geert Dangreau, POM West-Vlaanderen

11:05 Koffiepauze

11:20 Inspirerende lezingen

  • Voedselverliezen en malnutritie in woonzorgcentra, meten is weten – Nathalie Bernaert, ILVO
  • Automatisering meetmethode voedselresten op het bord, innovatie voor de toekomst - Simon Cool, ILVO
  • Voedings- en bewegingsbeleid ter preventie van malnutritie en sarcopenie - Michèle Desmet, VIVES

12:00 Debat

Geleid door Greet Riebbels, ILVO

12:30 Lunch & netwerking

13:30 Verplaatsing naar de Food Pilot

14:00 Live demo's, smaaksessies en interactie met het onderzoek

Locatie: Food Pilot

  • Optimalisatietraject: Inspiratie voor de warme lijn
  • Optimalisatietraject: Inspiratie voor de ontkoppelde lijn
  • Inname: Demonstratie meetopstelling voor individuele monitoring van voedselinname in woonzorgcentra
  • Hoe bouw je een traject op om procedés te verbeteren? Proeven van eiwitverrijkte voeding
  • Pilootopstelling voor procesverbetering: welke apparatuur en opstellingen zijn mogelijk?
  • Smaak: Hoe organiseer je op professionele wijze een smaaktest met een experten- of consumentenpanel?
  • Analyse maaltijden: Evalueren van de textuur, nutritionele samenstelling, en behoud van nutriënten na bereiding

16:00 Drink in de Food Pilot

Terugritten naar ILVO Merelbeke

Wil je op de hoogte blijven?

Contacteer mieke.dhondt@ilvo.vlaanderen.be

Inschrijven voor deze activiteit is verplicht.

Klik hier voor het volledige programma en de inschrijflink