Kook- of proefdemo Koken met restjes. Van witloofwortel tot voedingsvezel

witloofwortel

Wist je dat witloofkropjes groeien op een stevige, vezelrijke wortel? En dat we uit die wortel vezels kunnen recupereren om onze voeding gezonder te maken? Maar hoe werkt het en wat kan je ermee in de keuken?

Jaarlijks worden tonnen geforceerde witloofwortels weggegooid. Da's zonde want ze bevatten nog heel wat interessante bestanddelen. ILVO onderzoekers zijn er samen met witloofbedrijf Versalof in geslaagd om een geurloze, kleurloze en smaakloze vezel uit de wortels te extraheren: de chicobite.

Wist je dat een groeiende groep consumenten vandaag te weinig vezels binnenkrijgt? Dat we onze snacks, gebakjes en kant-en-klare maaltijden kunnen verrijken met vezels zonder dat hun smaak, geur of kleur verandert, is dus goed nieuws. Of wat dacht je van meer 'bite' in vegetarische producten? In welke toepassing je het ook gebruikt, witloofvezels zijn een waardevol nieuw ingrediënt op de markt. In deze kookdemo leer je hoe de vezels uit de wortels geëxtraheerd worden en wat je ermee kan in de keuken.

Heb je andere prangende vragen over koken met restjes?

Dit is jouw kans! ILVO onderzoeker Bart Van Droogenbroeck en zijn collega's ontwikkelden in de Food Pilot (ILVO en Flanders' FOOD) ook verschillende producten met overschotten van fruit en groenten. Preipralines, witloofgin, komkommersap, koekjes van perspulp,... deze innovaties ontstonden allemaal met één simpele vraag.